Aflivning af fisk

Anstændig aflivning af fisk er i min verden et must

Hvis der er noget jeg overhovedet ikke kan tolerere, så er det dårlig behandling af de fisk vi fanger. Derfor har jeg skrevet lidt her om aflivning af fisk.

Hvorfor kan mange lystfiskere ikke udvise bare lidt etik. Ofte ser man fisk blive fanget og derefter puttet i en spand, smidt oppe i græsset eller en plastpose uden nogen form for aflivning. Det er så sørgeligt at hører en fisk sprælle i en plastpose og vide at fisken kæmper for sit liv – og dog forgæves – indtil den dør. Desværre ses der nu og da nogle som ikke afliver deres fisk på en human måde, dette finder jeg forkasteligt, det er manglende respekt for andre levende væsner.

Afliv med det samme

Skal fisken med hjem, så få den aflivet med det samme, vent ikke til krogen er fjernet eller fisken er fotograferet fra 117 forskellige vikler, få aflivningen overstået hurtigt og på en så human en måde som muligt.

Jeg bliver så harm når jeg ser film på YouTube eller i TV, hvor værten fanger i fisk og stolt viser dem frem i flere minutter imens den er levende. Få den enten aflivet eller sat ud, selv om det “bare” er en fisk, så er det stadig et levende væsen man skal have respekt for.

Aflivning

Så snart fisken er på land og du ved den skal med hjem, få gjort en ende på dens pinsler. En metode er, at tage to fingre ind ved gællerne og simpelthen knække nakken på fisken, det går hurtigt og fisken når knap at registrere hvad der sker. Dog har jeg set flere nærmest flå hovedet af fisken på denne måde, så det kan virke rimelig barskt.

Den metode jeg selv bruger kræver en såkaldt Priest og en kniv. Dette værktøj fra Quantum indeholder begge dele. Denne Priest er lavet af plast, men selve hovedet af metal og derfor slår den hårdt og er nem at gøre ren bagefter.

>> Læs om Quantum multi funtions tool

Quantum Multi tool, værktøj til aflivning af fisk
Quantum Multi tool, værktøj til aflivning af fisk

Så snart fisken er på land, slår jeg den 3-4 gange hårdt lige over øjnene. Dette bedøver fisken

Forblødning
Herefter tager jeg min kniv og giver den et stik i hjertet eller lettere, et stik i gællebuen. Den forbløder herefter og dør af sit blodtab. Fisken der er bevidstløs af sine slag opdager det ikke.

Nakkebrud
En anden løsning, som jeg ofte ser praktiseret af det ældre publikum er nakkebrud. Man tager fisken og knækker nakken på den. Kræver øvelse og håndelag. Må absolut frarådes udøvede. Kender du en lystfisker kan du måske få dennes hjælp. Men igen pas på unødig lidelse.

Jeg ser ofte stå med en stang til flere tusinde kroner og et tilsvarende hjul, hvor herefter at aflive fisken med en gren, på en bænk, med spark eller med en knytnævne – jo da, det virker sandsynligvis, men en god Priest koster altså ikke mere end 150 kroner.

Vi skylder fiskene at behandle dem ordentligt!

 

 

 

Del indlægget med dine venner....