Bombarda fiskeri

Bombarda fiskeri foregår med et flåd kaldet Bombarda. Flåddets formål er at flytte et meget let agn langt ud i søen eller ved kysten. Fisker du med en Wormtail er det håbløst, at bare at få denne en meter ud i søen uden nogen form for hjælp.

Det er præcist her Bombarda flådet kommer ind i billedet, et typisk Bombarda flåd vejer fra 5-35 gram. Jeg fisker normalt med 10-20 gram med søerne og går nogle gange op i 25 gram ved kysten.

Quantum Magic Trout Warplane
Quantum Magic Trout Warplane

Udformining af et Bombarda flåd

Bombarda flådet har en lancetformet aero- og akvadynamisk krop med et gennemgående rør, hvis forlængelse bagtil virker som en styrepind i luften.

Bombarda flåd kan deles op i to segmenter, dem der flyder og dem der ikke gør. Dem der ikke flyder kan så yderligere opdeles i segmenter. Nogle Bombarda flåd synker hurtigt til bunden, imens andre lægger sig i afstande under overfladen, bestemt af opbygningen af Bombarda flådet. Flådet er typisk bygget op med en intern vægten i de fleste tilfælde.

Montage af forfang

Bombarda flådet sættes på linen med den lange stang pegene mod din fiskestang. Herefter monteres en lille gummi perle og linen afsluttes i en trepunkt svirvel. Når jeg fisker Bombarda fikser jeg altid med et forfang svarende til min stangs længde, da denne er 3,9 meter (læs om Bombarda stangen) så er min forfang typisk 3,5 meter. Som forfangsmateriale bruger jeg altid fluorocarbon liner (læs om liner her). På linen montere jeg 1-2 splithagl af en mindre størrelse (0,4 gram) og rigget afsluttes med en spadekrog. Splithaglene bruges til at regulere dybden der fiskes i, jo tættere splithaglene er på Bombarda flådet, jo højere oppe i søen fiskes der. Skal der fiskes helt oppe i overfladen, fjernes disse helt.

Ekstra svirvel

Det er altid en god ide, at placere et ekstra svirvel ca. 1 meter fra din krog. Når vi fisker med forfang på 3 – 3,5 meter, så er det svært at opnå den helt rigtige rotation på maddingen med så langt et forfang. Ved at placere dette svirvel på forfanget, får vi en helt anden rotation i vandet.

Typisk fisker jeg med splithaglene ca. 40 cm fra krogen og regulere fiske dybden via indspinning. Man kan også regulere fiskedybden ved at flytte splithaglene op og ned på linen. Du skal blot være opmærksom på, dette slider meget hårdt på linen og den kan briste på et tidspunkt grundet slidtage.

Om vinteren hvor jeg ved jeg skal helt ned på bunden og gerne hurtigt, så benytter jeg en Fast Sinking eller en Glas Tube som vægt. Denne holdes på plads af nogle gummi stoppere.
(bemærk fast sinkring er lavet af bly og de kan ikke købes i Danmark)

Fast sinking
Fast sinking

Teknikken
Et Bombarda flåd er typisk monteret frit glidende på hoved linen. På den made kan fisken bide uden den mærker modstand. Når du kaster ud, er det meget vigtigt at sætte en finger på spolen, ganske kort før Bombadaen rammer vandet, på den måde retter forfanget sig ud og du forhindre kludder.

>> Sådan kaster du med dit Bombarda flåd

Jeg starter næsten altid i forår og efterårs perioden med 1 splithagl. Ved jeg fiskene står dybt, så fisker jeg altid med 2 splithagl.
Jeg starter altid med at prøve at lokalisere hvor fiskene er. I første kast starter jeg altid indspinning lige når rigget rammer vandet, på den måde af fisker jeg en dybde på ca. 30-50 cm under overfladen. Indspining foregår stille og roligt med mange små spin stop.

Næste kast lader jeg den synke i 10 sekunder og opnår en fiske dybde på ca. 1 meters penge. Ønsker jeg at fiske dybere, montere jeg altid to splithagl på rigget. Efter ca. 10 sekunder er jeg typisk nede og fiske på omkring 2 meters dybde.

Jeg af fisker altid i en vifte ud foran mig

Fisk i vifte
Fisk i vifte

Hvordan fiskes viften?

Jeg starter altid i position 1 og begynder indspining med det samme. Herefter skifter jeg til position 2 og begynder indspining med det samme osv. Når jeg har af fisket dette, skifter jeg dybde og lader rigget synke i ca. 10 sekunder og af fisker nu vandet i omkring 1 meters dybde. Jeg af fisker de samme 6 positioner. Er der stadig ikke noget resultat, så montere jeg endnu et 0,4 grams splithagl og kaster til position 1. Dette lader jeg synke i ca. 7 sekunder og af fisker nu vandet omkring 1,5 meters dybde. Jeg af fisker igen positionerne 1 – 6. I næste kast lader jeg den synke i ca. 12-13 sekunder og af fisker nu vandet i 2-2,5 meters dybde.

Sekunder og dybder er teoretiske. Det kommer helt an på strømmene i vandet og størrelsen på dit bait. Men i og for sig er det også lige meget med den præcise dybde, det er der vigtigt er, at man skifter mellem positionerne 1-6 og man skifter i dybden man fisker. Pludselig rammer man fiskene og så er det bare at fortsætte der. Om man vælger at fiske med 4 eller måske 8 punkter er også lige meget, det vigtigste er bare ikke at fortsætte med at kaste det samme sted hen igen og igen – med mindre der naturligvis er fisk der.

I løbet af en fiske dag kan der hvor fiskene står ændre sig mange gange, så er det bare med at eksperimentere med dybden igen.

Valg af Bombarda

Fisker jeg ved put and take søen og denne er 3-4 meter dyb, så fisker jeg typisk med den flydende Bombarda og lader forfanget gå ned i vandet. Fisker jeg derimod i en sø, jeg ved er virkelig dyb, så tager jeg ofte en langsomt synkende Magic Trout Warplane, denne version går i en dybde af 2-4 meter.

Alternativt hvis fiskene står helt nede på bunden, kan man vælge at bruge sin Bottom Detector (Læs anmeldelse her).

Ulempen ved Bombarda fiskeri er, at det er relativt nemt at lave kludder i linen under kastet, men ved at sætte en tommelfinger på spolen lige før Bombardaen rammer vandet, og stoppe linen, så retter forfanget sig ud og kludder undgås.

>> Sådan undgår du kludder i din line

Magic Trout Warplane
Magic Trout Warplane

>> Læs mere om valg af Bombarda flåd

>> Læs mere om valg af Bombarda stang

>> Læs om Bombarda rig

>> Information om svirvler

>> Information om kroge

>> Information om gummi stoppere

>> Information om Bombarda tråder


Færdige rigs, lige til at sætte på dit svirvel

Magic Trout Rigs serien består af 5 forskellige rigs og alle har samme længde på 2 meter. Alle er lavet i en 0,20 mm flourocarbon line, så linen er næsten usynlig for fiskene. Alle rigs leveres på en lille genbrugelig skumgummi plade og der er altid to stk. i en pakke. Riggene er altid monteret med en løkke i den ene ende, denne hæftes blot på dit trepunkt svirvel og du er klar til at fiske. Ønsker du at skifte rig, så tager dette ganske få minutter.

Magic Trout serien består af 5 forskellige Rigs:

Propeller Rigs, dette rig har to små propeller er monteret mellem hvide og lyserøde perler. Propelbladede er sølv og rotere uafhængigt af hinanden hvilket skaber mange trykbølger.
>> Læs om Magic Trout Propeller Rig

Spin Rig, et spinnerblad er monteret mellem nogle perler og giver samme trykbølge effekt som en almindelig spinner. Her er det blot muligt også at sætte madding efter som yderligere attraktion. Bladene fås i enten sølv, orange eller gul.
>> Læs om Magic Trout Spin Rig

Jig Rig, et lille spinner blad er monteret mellem nogle perler og før en færdig monteret Jig. Jiggen fås i enten hvid eller gul.
>> Læs om Magic Trout Jig Rig

Streamer Rig, dette er en serie er færdige rigs med en flue i enden. Der er tre forskellige modeller 1. Første model er med traditionelle fluer fra Montana serien i sort/gul eller sort/rød. 2. De næste i serien er Vibro, fluer i Marabou familien med en stor busket hale. Disse er ydermere monteret med en lille propel for at giver yderligere vibrationer i vandet. Farverne er hvid og sort. 3. De sidste i serien er også fra Marabou serien, men med et tungt hoved der giver en fed gang i vandet. Disse er sort eller rød.
>> Læs om Magic Trout Streamer Rig

Det sidste Rig i serien er et ganske almindeligt forfang, monteret med en tredobbelt svirvel midt på linen for at give mere liv via rotation i maddingen. En krog i størrelserne 6, 8, 10 og 12 er monteret i den anden ende.

>> Læs om Magic Trout UL Spinnere

>> Læs om Woblere

>> Læs om Quantum Spiro Blades

>> Læs om Quantuk Crank Gipsy

>> Læs om Magic Trout Gambler

 

 

 

 

 

 

Del indlægget med dine venner....