Bottom Up Rig

Bottom Up rig er udviklet med henblik på at fiske i meget dybde søer. Normalt når vi fisker i danske Put & Take søer er det intet problem at fiske i alle lag i dybden. Er søen 4 meter dyb, kan du sagtens med et langt forfang fiske alt fra overfladen til bunden. Problemet opstår i det øjeblik vi kommer ud til søer der måske er 10 eller 14 meter dybde. Står fiskene midt i søen, altså antaget på 7 meters dybde, vi kan ikke ramme dette lag fra overfladen, jeg ville nødig fiske med et 8 meter langt forfang. Vi kan heller ikke ramme dette lag fra bunden med et almindelig bundrig. Vi kan forsøge med et synkende Bombarda, men det er nærmest umuligt at styre dybden.

Bottum Up Rig
Bottum Up Rig

Inspireret af svømmeundervisning

Stærk inspireret af øvelser jeg overværede til min datters svømmeundervisning, hvor læren placerede et lod på bunden, på loddet bandt de en snor med en bold i, de skulle dykke ned efter. Bolden søgte naturligvis mod overfladen, vandet var 2 meter dybt, snoren ca. 1 meter. De skulle nu dykke 1 meter ned i vandet. I næste øvelse blev rebet kortet ned til 50 cm og de skulle nu dykke ned på 1,5 meters dybde.

Øvelsen inspirerede mig til dette Bottom Up Rig, som jeg i mangel af bedre valgte at kalde det.

Sådan sættes det op

Setuppet er super simpelt, jeg bruger en 12 gram Magic Trout Bottom Detector. I enden på Bottom Detectoren placere jeg altid en match feeder svirvel for at give Bottom Detectoren fri rotation (denne er ikke med på illustrationerne).

Match / Feeder svirvel
Match / Feeder svirvel

Efter denne placere jeg to sorte gummi stoppere (illustreret med farve på tegningen for at gøre dem synlige), jeg har ved flere lejligheder været udefor en ikke kunne holde, så valget er landet på 2. Man kan også få ovale gummistoppere, her kan en sikkert godt holde. Efterfølgende binder jeg min hovedline og mit flourocarbon forfang sammen, da de begge er nylonliner, er det heldigvis nemt og holdbart. Det er vigtigt ikke at benytte et svirvel, da det tynger setuppet. Forfanget jeg benytter er ca. 60 cm langt. Lige i starten af forfanget, montere jeg 3 stk. sorte 10 mm Magic Trout Pilot kugler, altså flamingo kugler, der skal give opdrift på rigget. Jeg fisker altid dette med Bait, dette vil også søge mod overfladen. Pilotkuglerne er altid sorte (illustreret med farve på tegningen for at gøre dem synlige) og i enden naturligvis en krog.

Sådan ser det ud

Bottom Up Rig
Bottom Up Rig

Bottom detectoren placere sig stående på bunden. Pilotkuglernes opdrift vil nu sørge for forfanget rejser sig og søger mod overfladen, det sammen med baiten. Jeg placere ofte en lille 4 mm styropor kugle på krogen, under baiten, for at sikre det holder opdrift.

Så længe linen holdes stram, vil afstanden fra bund til madding holdes statisk. Men i det øjeblik der gives fri line, feks 1 meter, så vil Pilotkuglerne søge mod overfladen og afstanden til den statiske Bottom Detector vil øges denne meter.

Bottom UpRig virkemåde
Bottom Up Rig virkemåde

Det er vigtigt at der i udkastet holdes helt stram line. Det betyde også, at kastes der 40 meter ud, vil den stramme line søge for, at Bottom Detectoren kommer noget tættere på dig, da den ikke kan trække den frie line og synke helt lige ned i vandet. Men gives der fri line, vil Pilot kuglerne søge mod overfladen.

Så linen holdes stram i udkastet og efter nogle sekunder vil rigget placere sig pænt nede på bunden og ca. 70 cm over bunden, vil maddingen opholde sig. Det er vigtigt hele tiden at holde linen stram, så du skal være ekstra opmærksom på hug, da fisken ikke frit kan trække line og derved vil opleve modstand med det samme.

Ændring af fiske dybde

Du kan nu regulere afstanden maddingen har til bunden ved at give line, giver du 2 meter line, vil afstanden til bunden øjes til ca. 2,70 cm. På denne måde kan du nemt komme til at fiske i et ellers meget svært tilgængelige “mellem vand” mellem bunden og overfladen – og dette på en nem og billig måde.

Stangen placere jeg altid i to stangholdere, så denne ligger parallelt med vandoverfladen. På linen placere jeg en simpel bidmelder bestående af en clips og den gule plast indhold fra et Kinderæg. For dette ikke bliver for let, er der en lille sten inde i ægget.

Del indlægget med dine venner....