Fiskeliner

Valget af fiskeliner er i dag meget svært. I “gamle” dage var det et let valg, valget stod mellem:
– Hvilket mærke og hvor stærk skal linen være

I dag er det et helt anderledes svært valg. Skal det være den gamle nylon (monofil line) eller en af de nye super liner?  Fiskelinen er et af de mest kritiske forbindelser mellem dig og fisken, mange vil ikke tøve med at udnævne linen til det mest kritiske overhovedet, så denne skal vælges med største omhu.

Nylon (monofil line)

Den klassiske nylonline, opfundet af Berkley tilbage i slutningen af 1950. Den største fordel ved denne line er den er billig og kan købes over alt. Den største negative egenskab er, at den er yderst blød og kan strække sig op til 30%. Dette betyder at de 50 meter line der er ude pludselig kan strække sig til hele 65 meter. Omvendt kan linen derved også bruges som en super god ”shock-absorber”. Det vil sige, at linen delvist kan absorbere pludselige belastninger. såsom et uventet udløb. Omvendt kan et forsigtigt bid være meget svær at registrere og yderst svært at få fisk kroget.

Fiskeri på langdistance og nylonline er ikke altid en god kombination, da fiskene mange gange hugger når agnen daler. Da nylonline er elastisk giver den sig, og fiskene har derfor mulighed for at spytte agnen inden der gives modhug.

Højeste knudestyrke

Nylonlinen har den højeste knudestyrke af alle fiskeliner (sammenlignet med andre liner med samme brudstyrke). Med den rette knude skulle det rent faktisk være muligt at bevare op mod 99% af den oprindelige brudstyrke.

HUSK – Brudstyrken nedsættes ca. 70% hvis der er knuder på linen, så husk at tjekke for knuder inden fiskeriet begyndes og skift linen hvis der opleves knuder. Det er surt at miste fisk grundet sjuskeri.

Jeg bruger oftest enten 0,20mm 3,5 kilo eller 0,22 4,5 kilo udgaven af denne line.

Quantum Salsa
Quantum Salsa
Quantum Salsa
Quantum Salsa

>> Læs mere om Quantum Quattron Salsa

Fletline (PE, HPPE)

Når det kommer til superliner, er Fletliner uden tvivl verdens mest solgte liner i dag, og det er ikke uden grund. Fletlinen blev lanceret tilbage i 1996 igen af Berkley. Fletline er en såkaldt “fusionsline”, hvilket betyder, at den er fremstillet af i tusindvis af parallelle mikroskopisk tynde fibre, som ved en kemisk proces er smeltet sammen til én lang line. Det gør fletlinen uhyre smidig og nem at håndtere – selv på små fastspolehjul.

Den har en meget høj brudstyrke en 0,17mm kan sagtens have en brudstyrke på over 15 kilo. Den tilsvarende nylon line skal være omkring 0,45mm for at opnå samme brudstyrke. Fletline er meget nem, at styrer på hjulet og meget modstandsdygtig over for slid. Linen har desuden stort set ingen elasticitet hvilket giver fiskeriet en helt ny dimension. Det er faktisk muligt, når men først kender linen, at mærke selv det mindste hug.

Fisker du meget catch & release, skal du passe på fisken, fletliner er meget skarpe og kan meget nemt skabe fisken.

Bemærk, fletline er ikke egnet til vinterfiskeri

Quantum Ultrex Super 8 Braid
Quantum Ultrex Super 8 Braid

Fluorocarbon line

Fluorocarbon Forfangsline er den ultimative line til at lave forfang med. Med Fluorocarbon kan man fiske “usynligt” i vandet da fiskene ikke kan se denne line. At det primært er kendt som forfangsmateriale, skyldes nok den forholdsvise høje anskaffelsespris. Fluorocarbon bryder lyset på samme måde som vand, hvilket betyder, at linen stort set er usynlig for fisk under vandet.

På mange måder er fluorocarbon en positiv videreudvikling af nylonlinen, hvis man ser bort fra performance/prisforholdet. Fluorocarbon synker, hvilket giver en mere direkte kontakt til agnen, ligesom det i flere tilfælde tillader agn at gå dybere.

Reduceret strækevne

Strækevnen er også formindsket i forhold til nylon, idet en fluorocarbon line typisk strækker sig 20 %. Grundet et forfangs relativt korte længde er det intet problem. Linen optager ikke vand, så knudestyrken er på højde med nylon.

Det er som sagt tungere end nylon, hvorfor det synker hurtigere – uden at suge vand, som nylon gør. Det din madding til at synke hurtigere, men gør samtidig fluorocarbon uegnet til brug hvis du ønsker at fiske med bait helt oppe i overfladen.
Fluorocarbon er endelig stivere end nylon.

Jeg bruger for det meste en 0,20 mm – 4,7 kilos line til mine forfang. Er der rigtige store fisk i søen, så kan jeg skifte til en 0,24 mm med en 6,9 kilos styrke.

Magic Trout Flourocarbon
Magic Trout Flourocarbon

 

 

 

 

Relaterede sider:

Del indlægget med dine venner....