Fiskeri i overfladen

Selv om kalenderen viser september, så er der stadig mulighed for dejlig lune dage og derved masser af aktivitet i overfladen. Normalt forbindes forår og masser af insekt aktivitet med denne type fiskeri, men faktisk kan en skøn sensommer aften også byde på fantastisk overfladefiskeri.

Når man snakker overfalde fiskeri, er det ikke altid helt oppe i vandspejlet der menes, men typisk de øverste ca. 30 cm vand.

Temperatur

Ørreden er vekselvarm. Det betyder, at den har den samme temperatur som det omgivende vand. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan ørredernes æde trang påvirkes af temperaturen:
Fra 4°C til 13°C øges ørredens evne til at omsætte føden, men bliver det varmere, mindskes evnen.
Ørrederne æder mest, når vandtemperaturen er omkring 13°C.
Fødebehovet er minimalt ved temperaturer lavere end 4°C og højere end 19°C. Bliver vandet så varmt – og det gør det jo ofte om sommeren – går ørredernes vækst simpelthen i stå.
Når vandet er koldt, er fisken det også. Musklerne er stive og fiskens stofskifte er lavt. Dyr med vekselvarme bliver passive når temperaturen synker. Fisken er så at sige gået på vågeblus.

Temperatur fiskevand
Temperatur fiskevand

Situationen lige nu

Efterår er min favorit periode på året til at fange ørreder.
Vandet er varmt efter måneder med varme men temperaturen falder stille og roligt i kraft af den lavere temperatur i luften. Faktisk nærmere vi os perioden med ørredernes ideelle aktivitets temperatur, nemlig 13°C.  Det betyder øget aktivitet og rigtig gode muligheder for at få fisk med hjem i denne periode.

Metode

Når jeg fisker i overfladen, foregår det altid som aktivt fiskeri. Det kan godt være jeg lader den ligge stille i kortere perioder, men det foregår som regel i forbindelse med et spinne stop. Du kan også fiske passivt, men mine års erfaring siger mig, at det aktive fiskeri giver klart flere fisk.

Egg eller Bombarda?

Som kastevægt skifter jeg mellem Egg eller et flydende Bombarda.
Egg: er et æggeformet flåd, men indbygget vægt, så kun ca. 15-20% er synligt i overfladen. Linen sættes horisontalt igennem. Egg fås i vægtene 6g, 8g, 10g, 15g og 20g. Dog bruger jeg udelukkende versionerne 6g, 8g og 10g.

Jeg bruger altid Egg når jeg fisker i overfalden og ikke har behov for at kaste ret langt ud. Skal jeg ud på længere afstande, skifter jeg altid til et flydende Bombarda typisk på 15 gram.

Quantum Magic Trout Egg
Quantum Magic Trout Egg

Hvad er en Pilot?

For at holde maddingen helt oppe i toppen af vandspejlet benytter jeg såkaldte Pilots. En Pilot er et flamingo lignende produkt, hvis eneste formål er at holde sig flydende. De to typer jeg oftest benytter er den helt nye Stick Pilot eller Magic Trout Pilot, begge fra Quantum. Magic Trout Pilot kan fås i størrelserne 6mm, 8mm, 10mm og 12mm.

Magic Trout Pilot trækkes ind på linen og holder sig fast der hvor den placeres og kan ikke genbruges efter den engang har været monteret. Monteres den på et forfang, kan den naturligvis bruges igen og igen.

Stick Pilot fås i både 12 mm og 14mm og igennem Pilot kuglen er der en lille pind, hvis formål er at holde linen fast. Denne kan derfor genbruges igen og igen og flyttes nemt op og ned af linen, uden af beskadige denne.
Begge fås i flere forskellige farver, så de er meget tydelige på vandet.

Magic Trout Stick Pilot
Magic Trout Stick Pilot


Formål med brugen af en Pilot

Formålet med brugen af en Pilot er at holde noget flydende. En anden fordel er, at fiskene meget sjældent opdager de har trukket Pilot kuglen under vandet, da de er meget små. Det gør at selv rigtig sky fisk, nemt kan kroges.
Jeg bruger Pilots både til at holde svirvlet mellem min hovedline og mine forfang flydende – samt jeg bruger en Pilot til at regulere afstanden fra overfalden og ned i vandet, altså jeg kan præcist placere min madding hvor jeg vil.

Til at holde mit svirvel flydende, benytter jeg næsten altid en sort 6 mm Magic Trout Pilot. En 6mm kan sagtens holde vægten fra svirvlet oppe og da jeg ikke har behov for at kunne se denne Pilot, så bruger jeg altid sort.

Overflade fiskeri med pilot
Overflade fiskeri med pilot

Valg af Pilot

Valget af Pilot til regulering af fiskedybde afhænger at valg af madding. Fisker jeg med en madding der er synkende såsom en regnorm, så benytter jeg en hvid eller en gul Stick Pilot i størrelse 12mm. Bruger jeg Trout Bait så sætter jeg ofte et meget lille splithagl på, ca. 15 cm fra krogen af. Det lyder nok lidt tåbeligt, både at benytte en Pilot og et splithagl, kan man ikke bare lade baiten flyde?  Jo, problemet er blot at bait suger vand og kan ikke holde sig flydende, på denne måde kan jeg 100% styre hvor langt under overfladen baiten skal befinde sig.

Opsætning
Opsætning er såre simpel, uanset om jeg bruger Egg eller et flydende Bombarda, skal denne monteres på hovedlinen. Efter denne en gummi perle til at beskytte knuden og hovedlinen afsluttes mi et svirvel. Jeg bruger altid et svirvel, så jeg hurtigt kan skifte forfang.

Forfanget er altid i fluorocarbon line og typisk et sted mellem 3 og 4 meter langt. I den ene ende et løkke og en lille Pilot kugle på 6 mm og altid i sort. Denne holder vægten fra svirvlet oppe. Forfang og hovedline kan også bindes sammen med en knude, så kan både svirvel og Pilot droppes. Ca. 80 cm fra krogen sætter jeg endnu en Pilot på, denne lidt større og i en meget synlig farve. I enden naturligvis en krog. Størrelsen på krogen er alt efter valg af madding.

 

Her kan grejet købes der er vist i ovenstående artikel

>> Quantum Stick Pilot

>> Quantum Egg Float

Relaterede sider:

Del indlægget med dine venner....