Fra ide til produkt, om produktudvikling af nye fiskestænger

Hvordan foregår produktudvikling. Jeg har tit tænkt på hvordan producenterne bliver ved med at finde på nye produkter og hvad der driver denne kontinuerlige udvikling?
Quantum Specialist lancerer i 2015 en helt ny stang serie under Magic Trout branded. Derfor tog jeg fat i Marc Bauer der har den officielle titel af Brand Manager of Quantum Magic Trout, for at høre ham om hvordan udviklingsprocessen af en ny stangserie foregår.

Ide’en til denne nye stangserie kom tilbage i 2012. Vi er nu i foråret 2015 og stængerne er på vej i butikkerne, så det er en meget lang rejse fra ide til færdigt produkt.

En fiskestang består besat set af 5 elementer

Som jeg var inde på i sidste nummer af Fiskeavisen, så består en fiskestang af en række komponenter der skal passe sammen. Det hjælper ikke at have verdens fedeste klinge, hvis stangens løberinge er dårlige. Eller de bedste løberinge hvis hjulholderen er skyld i ubalance. Alt skal passe sammen – nøje afstem mod og med hinanden.
Desuden er det hele tiden en afvejning af kvalitet mod økonomi. Det letteste i hele verden ville jo være at gå amok og konstruere verdens fedeste stang – men, som ingen almindelige lønmodtagere nogensinde ville kunne få råd til.

Fiskestangen består basalt set at 5 forskellige dele:

1.    Klingen, dette rør er oftest fremstillet af enten glasfibre, kulfibre, kevlar eller whisker i en kombination.
2.    Ferrulen, dette er stangens samleled. De fleste stænger er delbare i 2 til 4 dele.
3.    Løberinge, kan være fremstillet af metallegeringer, keramiske materialer eller glas.
4.    Håndtag, dette kan være i kunststof eller kork.
5.    Hjulholder, dette kan være fremstillet i aluminium, messing eller plast.
Krav fra ledelsen

Før vi gik i gang med udviklingen af de nye stænger, fik vi tre krav fra ledelsen:
•    Du må ikke kunne finde et bedre pris performance-forhold på hele markedet
•    Denne nye stang serie skulle være den mest komplette serie du finder på markedet
•    Prisen i butikkerne skal ligge på et niveau hvor alle kan være med
Kunne vi ikke overholde disse krav, så blev fiskestængerne ikke sat i produktion. Det var det baske faktum vi stod overfor.

Så gik vi endelig i gang

Stangserien skulle dække alle aspekter af moderne ørredfisker.  Så det første der skulle gøres var, at danne os et overblik over de forskellige behov der kan opstå ved ørredsøen. Ud fra denne liste blev det besluttet, at stangserien skulle bestå af 6 forskellige stænger.  Det var efter vores opfattelse hvad der skulle til, for at have den mest komplette serie til moderne ørredfiskeri.
Efter vores mening er alle metoder ved fiskesøen lige vigtige. Derfor var fleksibilitet vigtig for os i design processen. Der er som regel ikke to dage der er ens ved ørredsøen, så derfor er det vigtigt du nemt og hurtigst kan tilpasse din metode til de forhold der gør, at du på dagen fanger fisk.

Næste step i processen, var at definere alle krav til hver stang i serien:
•    Stangens længde
•    Stangens kastevægt
•    Ønsker til egen vægt
•    Hvordan skal balance være
•    Hvilken aktion stangen skal have

Ligeledes skulle formålet med stangen og en masse andre parametre defineres. Hertil kommer ønskerne og krav til de komponenter stangen skal monteres med.
Parallelt med dette arbejde skulle vi sammen med marketingsafdelingen arbejde på hvordan stangserien skal se ud og hvordan denne skulle promoveres.

Prototype nr. 1

Producenten fik tilsendt vores krav og der blev afholdt en lang række møder hvor detaljerne omkring stængerne blev diskuteret. Dette gik der mange måneder med, men endelig kom den første prototype.
Test arbejdet foregik ved forskellige søer i Tyskland – men også danske ørredsøer har lagt vand til test arbejdet. Stængerne blev testet henover sommer og der blev udviklet en rapport over ønskerne til producenten, så de havde noget at arbejde videre med. Et ønske kunne være, at gøre klingen mere stiv, dette gøres ved at øge den procentvise del af kulfiber. Ganske få procent kan ændre oplevelsen af en stang radikalt anderledes.

Marketingsafdelingen begynder

I mellemtiden fortsatte arbejdet med designerne og marketingafdelingen. Det hjælper ikke at udvikle de fedeste stænger på markedet, hvis de er tudegrimme og ikke kan sælges. Vi valgte den hvide farve og designeren gik i gang med arbejdet. Processen fortsatte med at teste forskellige hjulholder, forskellige typer håndtag, forskellige løberinge og en række forskellige detaljer og kombinationen heraf. Tager vi de 5 grundelementer og antager der kun er 20 valgmuligheder inden for hvert element, så snakker vi allerede på dette tidspunkt om over 3 millioner kombinationsmuligheder. I vores arbejde med Magic Trout serien, havde vi langt mere end 20 valg pr. element. Helt så slemt er det naturligvis ikke, men det er et kæmpe arbejde at udvælge de rigtige dele. Dette arbejde skulle gøres for hver af de 6 stænger.

Prototype nr. 2, nr.3, nr. 4…

Da vi fik næste prototype retur var stængerne i den rigtige farve og monteret med de rigtige dele.  Vi blev ret forbløffede, for nogle af disse stænger lå faktisk rigtig tæt op af de ønsker vi havde til serien. Men alligevel ikke helt, så retur til producenten og nye prototyper blev fremsendt. Nu gik testen i gang igen og endnu flere mennesker blev involveret, her iblandt undertegnede.  Denne proces kørte frem og tilbage i meget lang tid.

Kompromissernestid

Nu blev arbejdet først rigtig svært, nu var vi så langt nede i detaljerne, at det nærmest kan syntes som petitesser de ting vi vendte tilbage til producenten med. Ligeledes måtte vi aldrig gå på kompromis med formålet, nemlig stængerne skulle være i et prisleje hvor alle kunne være med. Vi ønskede stadig at vi lave den stang på markedet, hvor kunden ville kunne opnå den bedste pris-performance-forhold. Vi måtte hele tiden søge af få det bedste af det bedste, men altid med et super skarpt blik på økonomien. En masse forskellige underleverandører spilles ud mod hinanden for at få de bedst mulige priser.
Men efter flere års hårdt arbejde er stængerne nu endeligt færdige og klar til produktion.

Mange involverede

Som man sikkert kan forstå, så er der rigtig mange mennesker involveret i en sådan satsning. Det er ikke bare at sende sine ønsker til en producent og få en stang retur. En sådan udvikling kræver stor involvering og kommitment fra rigtig mange mennesker og dette igennem mange år. Ligeledes skal der i processen hele tiden være stor fokus på detaljen – samtidig med at der holdes overblik, så intet i produkt serien bliver overladt til tilfældighederne eller der mistes fokus.

En af de absolut største nyhederne i Magic Trout serien er PULSE stangen
Marc Bauer har personligt arbejdet på denne stang, før det blev besluttet at lave en egentlig stangserie, så denne stang er nærmest hans lille barn. For at forstå hvordan produkt udviklerne tænker, bad jeg Marc sætte ord på hans tanker omkring denne Pulse stang.

Quantum Pulse i action
Quantum Pulse i action

Din forlængede arm

Tanken har hele tiden været, at betragte fiskeristangen som din forlængede arm. Du kastede med den, du flytter dit agn med den, du fighter fisken med den, men vigtigst: du føler med stangen. Min tankegang var at skabe en stang der preformer perfekt i alle de situationer du kan komme ud for. Vi har puttet voldsomt meget teknik i denne stang for at få det bedste mulige resultat.
Navnet til stængerne blev valgt efter jeg havde den med ud til ørredsøen første gang: PULSE.

Materialevalget er også ret unik, hvilket har gjort stangen helt speciel. Opbygningen har skabt en meget let stang i perfekt balance. Denne stang er desuden blevet meget lettere end de Bombarda stænger markedet har set før. Vægten af denne 3,60m lange stang er under 170 gram!

Del indlægget med dine venner....