Genudsættelse af fisk

Genudsættelse af fisk, hvis der er noget jeg overhovedet ikke kan tolerere når jeg er ude at fiske, så er det dårlig behandling af de fisk vi fanger. Enhver fangst og håndtering af fisk betyder en risiko for fisken. Men vi kan gøre meget, for at minimerer risikoen for at fisken dør. Det er vigtigt, at vi har viden om, hvad vi kan gøre, for at sikre overlevelsen bedst muligt.

Genudsættelse af fisk
Genudsættelse af fisk

Billeder

Der findes ikke noget federe end at lande en kæmpe fisk og man kan næsten ikke vente på at få et billede på Facebook så alle kan se denne kæmpe. Men skal fisken sættes ud igen, så få lyn hurtigt taget det billede og få fisken sat ud igen. En fisk der fightes længe vil syre meget til i musklerne og vil have svært ved at overleve efter release, så:

> Fisk, der er fightet hurtigt og håndteret skånsom, har størst chance for at overleve. En fanget fisk, der bliver berørt vil sandsynligvis tage skade og dø.

> Løft ikke fisken ud af vandet. Et billede af fisken kan eventuelt tages, mens fisken er helt i overfladen, eller den kan løftes op et kort øjeblik, mens billedet tages. Løft den ikke op i halen

Jeg har samlet nogle gode råd der bør overholdes for at tilsikre fiskens overlevelse ved genudsætning

Kort fight

Årsagen til at fisken skal fightes så kort tid som muligt er at fisken kan få så meget mælkesyre i kroppen, at den senere vil dø af det, også selvom den ikke umiddelbart, ser ud til at have taget skade, det kan nemlig tage lang tid før mælkesyre produktionen stopper. Dette er yderst svært at se og et af de punkter jeg selv har mest i mod i forbindelse med U.L fiskeri.

Skader på fisken
I nogle tilfælde er det dog ikke muligt at redde fisken. Hvis den for eksempel bløder fra gane, svælg eller gæller, så er der meget stor risiko for, at den forbløder og dør kort tid efter genudsætning. I dette tilfælde få den aflivet hurtigst muligt, det er mere humant end sætte en dødsdømt fisk ud.

Tryk
De fleste indre skader er svære at se. Dog er det en undtagelse, hvis en fisk hurtigt trækkes op fra dybet. Det pludselige trykfald, som fisken oplever, vil den ikke kan nå at udligne, derfor vil svømmeblæren nærmest presse mavesækken ud af munden på den. Denne fisk skal aflives med det samme, kan kan ikke overleve.

Skader på kroppen

Tager du fysisk fat i fisken enten med din hånd eller en klud, så øger du risikoen for, at fisken får infektioner som for eksempel svamp. Sørg for, at hænderne er våde eller benyt våde bomuldshandsker. Slimlaget beskytter fisken mod disse infektioner og fjernes dette lag, vil fisken sandsynligvis blive syg og dø. Samtidig er et intakt skællag afgørende for, at fisken kan regulere sin salt- og væskebalance. Brug kun fangstnet, hvis det er absolut nødvendigt – og i givet fald et knudeløst da det ødelægger slimlaget på fisken.

Vand – og lufttemperatur

Temperaturen er en parameter der rigtig ofte glemmes. Det er utrolig let for en fisk at få frostskader især i øjnene hvis denne er oven vande om vinteren. Så fiskes der om vinteren, så hold fisken i vandet når krogen tages ud, ja det er koldt for fingrene, men er det ikke bedre end at skade fisken?

Hovedreglen er, at fisk stresses mere, jo højere temperaturen er. Det betyder, at fiskens chance for overlevelse forringes ved høje vandtemperaturer. Ligeledes vil slimlaget på fisken blive ødelagt efter bare ganske få sekunder i den skarpe sol.

Skader inden i kroppen

Fisk der er fanget på bait af enhver type vil ofte sluge maddingen og derved kroges dybt nede i maven. Det er ekstremt svært at fjerne krogen fra maven uden af skade fisken, det er muligt, men det kræver en øvet hånd. Undgå desuden at presse på fiskens bug, da det kan skade dens indre organer

Krogløser

Få afkroget fisken med en rigtig krogløser og helst uden at løfte fisken op over vandet, lad være med et bruge fladtangen hjemme fra værkstedet, det ødelægger langt mere end det gavner. En god krogløser koster max. 50 kr.

Pas på fisken, dens fysik er skrøbelig over vandet

Fisk er meget skrøbelige udenfor deres rette element vandet – de er ikke skabt til at bære deres egen vægt over vandet. Det kender vi alle fra svømmehallen, vi vejer simpelthen mindre i vand. Derfor kan ryghvirvlerne let skades ved forkert håndtering. Så lad være med at hold fisken i halen, hvis den skal sættes ud igen. Lad ligeledes være med at presse en masse fingre ind i dens gæller, de ødelægges meget nemt.

Genudsætning

Fugt dine hænder, inden du rører ved fisken. Når du genudsætter en fisk, så gør det så blidt som muligt.

Skal fisken vejes bør man benytte en fugtig vejesæk eller en plastpose/sæk. Der skal ikke bruges læbevægte eller endnu værre, at veje fiskene i gællerne.

Fisken genudsættes, ved forsigtigt at løfte den tilbage til sit rette element, og give “kunstigt åndedræt” ved at føre fisken frem i vandet i stille og roligt tempo, så der passerer vand forbi gællerne. Større fisk kræver endnu større omhu under hele behandlingen af fisken. Før ikke fisken frem og tilbage, da fisken derved ikke får ilt til gællerne.

Del indlægget med dine venner....