Opbevaring af fisk

Opbevaring af fisk, hvor er jeg ofte blevet rystet over at se folks omgang med fødevarer ved fiskesøen. Øllene skal de nok sørge for er på køl, men de fisk de skal hjem og spise med familien, ligger ofte smidt i græsset eller direkte på jorden. Fiske ligger der ofte i rigtig mange timer og nogle gange i 30 graders varme.

Jeg syntes der er enormt ulækkert og så uhygiejnisk at det basker jeg har svært ved at forstå nogen har lyst til at indtage dette efterfølgende..

Opbevaring af fisk
Opbevaring af fisk

Begrænset holdbarhed

Holdbarheden af fersk fisk er yderst begrænset, da fisk nedbrydes forholdsvis hurtigt, sammenlignet med andet animalsk kød. Det er bakteriernes nedbrydning af fiskekødet, der har den afgørende betydning for holdbarheden, og som giver bi lugte og bismag. Fisk bør spises samme dag som den er fanget. Men vil man forlænge den tid, så skal fisk opbevares som koldt som muligt.
Man kan evt. tage en køletaske til søen og lægge is ved fisken, når den er landet.

Dette kan være et køle elemeter (evt. i en plastpose) eller blot nogle isterningposer. Ikke noget der koster ret mange penge, men trods alt holder fiskene bare lidt friskere.

6003 73_170x170-is-easy-release

En køletaske kan sagtes erhverves under 100 kroner.

Opbevaring af fisk
Opbevaring af fisk

Rigtig mange har et keepnet med til deres fisk, det er en rigtig gode ide, dog skal man være opmærksom på, at ikke alle steder er dette tilladt.

Hvordan kan man se den er frisk?

Friskheden af en fersk fisk kan vurderes ud fra fiskens udseende, konsistens, lugt og smag. På en hel fisk skal skindet have en naturlig glans og farve og slim skal være glinsende og gennemsigtigt. Skællene skal desuden være intakte og sidde fast til skindet. Øjne skal være klare, gennemsigtige og opadbuede og gællerne skal være friske, blodrøde og helt uden slim. Lugten skal være frisk af hav og tang evt. lidt sødligt eller metallisk. Kødets skal være fast

Frysning af fisk bruges både som en opbevaringsmetode og konserveringsmetode.

Den optimale temperatur for opbevaring af fisk er 0˚, her kan fisken (fx torsk) holde sig i op til 11-12 døgn. Næsten alle patogene bakteriers vækst hæmmes ved frysning og op til 50% dør i forbindelse med frysning.
Optøningen bør dog ske indenfor 3 timer, og ikke ved alt for høje temperatur, da bakterierne ikke ville kunne nå at komme ud af nølefasen.

Holdbarhed.

Holdbarhed for frostvarer er afhængig af forskellige forhold, såsom kvalitet og evt. modenhed ved indfrysningen, emballage m.v., men som en tommelfinger gælder følgende:

Holdbarhed ved -18 grader:
–  Magre  fisk:                           3-6 mdr.
–  Fede fisk:                              2-3 mdr. (Ørreder er fede fisk)
–  Fiskefars:                              1-2 mdr.
–  Gravad og røget fisk:               1 mdr
– Torskerogn:                              6 mdr

Af vores læsere har vi modtaget følgende tips:

 – Jeg plejer fylde nogle ½ liters flasker 3/4 op med vand, i fryseren natten over. Senest var jeg 7 timer på havet i høj solskin og af danske standarder høje temperaturer. Havde medbragt 6 flasker og da vi nåede i havn igen var der stadig is i flaskerne.

 – Pak fiskene ind i avispapir og derefter i en kølepose, læg den i skygge, så kan de holde sig i mange timer uden at blive fordærvede, de er som friskfangede

 

Del indlægget med dine venner....