Taktik og gode råd til fiskesøen

Taktik og gode råd til fiskesøen, jeg vil i denne artikel prøve at komme med nogle gode råd til fiskeri på de forskellige årstider. Jeg vil ligeledes komme med gode råd der kan bruges på alle årstider.

Forår:

Endelig er det forår. Fiskene begynder at blive mere og mere aktive. Temperaturen i vandet er på vej op og fiskene begynder at vågne op efter deres inaktive periode.

Når du er ved fiskesøen, bør du stille dig med vinden mod ansigtet og det af to grunde:

  1. Fødeemner føres med strømmen og over til fiskene der står og venter på en godbid
  2. Det varme overfladevand fører ligeledes over til dig og det er noget fiskene gerne vil have

Det kan være lidt svært at finde fiskene i foråret og du bør variere din indspinningshastighed og fiskedybde temmelig ofte. Fiskene kan på denne årstid befinde sig i alle dybder og i meget forskellige aktivitets niveauer. Normalt på gråvejrsdage eller når det regner vil fiskene komme mere op til overfladen. På solskinsdage vil de ofte søge mod mere dybt vand. Men dette kan skifte fra dag til dag så en masse skift i denne periode er vigtigt.

Sommer:

Når varmen for alvor rammer os, bliver fiskene bliver mere og mere dovne. Hvis vandet er for varmt dvs. over 18-20° C kan det være rigtig svært at fange fisk. I denne periode bør du bør undgå vinden. Stil dig på den side af søen hvor det varme overfladevand skubbes væk fra (vind i ryggen).  Det koldere vand fra bunden skubbes op her og det varme overflade vand føres væk. Normalt er ørreder ganske dovne. Meget langsomt synkende agn er nu normalt det rigtige valg og gerne i meget lyse farver der kan provokere ørrederne til en hug. Solnedgang og solopgang er normalt de bedste periode at fiske i.

Efterår:
Min favoritperiode på året til ørredfiskeri. Vandet begynder at blive koldere, hvilket betyder øget aktivitet i vandet. En masse fisk sat ud hen over sommeren, er sandsynligvis ikke blevet fanget og det kombineret med de normale udsætninger gør, at der ofte er mange fisk i søen. Det koldere vand gør også fiskene mere aktive og mere aggressive. Overflade vandet er ofte koldere end vandet nede i søen, så det er vigtig igen, at stille sig med vinden i ansigtet. Det kolde vand og fødeemner føres med vinden og det nyder fiskene godt af. Fiskeriet ligner meget fiskeriet i foråret hvor det er vigtigt, at finde dybden fiskene står i, dette gøres ved  konstant at ændre dybde.

Vinter:

Den sværeste periode at fiske i. Dog er det langt fra umuligt at fange fisk om vinteren. Fiske samler sig på de dybe steder i søen. Er det en rigtig dyb sø eller en sø med mange dybe huller kan det være meget svært at finde fiskene. Er søen knap så dyb, og med få dybe huller er det disse der skal afsøges for fisk. Rammes et af disse huller, kan en vinter tur pludselig kaste mange fisk af sig. Den bedste metode er at fiske på bunden med en Bottum Detector. Afstanden fra bunden og op er typisk 30 – 60 cm, nogle gange kan de faktisk stå endnu tættere på bunden. Oftest virker Magic Trout Bait bedst på denne årstid. Et lille blink fisket lige over bunden, kan også være meget effektiv.

Størrelsen af søen:

Når jeg kommer til en sø jeg ikke kender, så undersøger jeg altid om der findes information om søen, bundforhold og dybder. Ofte er der billeder ved søen med mål og dybde angivelser. Disse billeder skal først undersøges. Hvor er de gode spots? Hvordan er bundstrukturen? Normalt vil du finde disse informationer på disse oversigtskort.

Jeg har haft stor held med at bruge Google Earth til en visningen hjemmefra. Billederne er oftest så gode, at du kan se hvor søen er dyb og hvor ikke. Du kan naturligvis ikke se hvor dyb den er, men du kan få en god indikation af hvor er de dybe steder er i søen.

Google earth
Google earth

Hvor står fiskene?

For at finde fiskene i søen er det vigtigt du aktivt søger efter dem. Søg igennem de forskellige dybder og husk på hvor du får et bid. Det der virker bedst for mig er, at søge fiskene med et langsomt synkende Bombarda flåd og lad den synke til forskellige dybder. Start med at lade Bombarda flådet synke helt ned til bunden og tæl sekunderne den skal bruge på det. For eksempel er synke hastigheden til bunden 8 sekunder. På det andet kast vil du kun skulle tælle i syv sekunder før indspinning påbegyndes og i det tredje kast påbegynde indspolingen efter 6 sekunder og så videre. Dette er en meget effektiv måde at fiske alle dybder igennem på.

Fisk i en vifte:

Ligeledes fisker jeg ofte i en vifte ud fra min position. Første kast er 60 grader til venstre for mig. Næste kast er 45 grader til venstre for mig. Næste kast er måske 30 grader til venstre. Fjerde kast 15 grader og sidste kast er lige ud. Fortsæt samme mønster til højre. Dog er søen sandsynligvis ikke lige dyb over det hele, så det kan være problematisk at benytte tætte metoden i en kombination. Er der mange andre fiskere ved søen, kan denne metode naturligvis ikke lade sig gøre.

 

Fisketeknik via vifte
Fisketeknik via vifte

Aktiviteter på vandet:

Hvor har jeg ofte hørt den gamle skrøne om, at ”Fisk du ser springe – kan du ikke fange” – det er noget vrøvl.

Ørreder svømmer næsten altid rundt i flok. Disse flokke indeholder ofte store mængder fisk. Hvis du ser en masse aktiviteter i et område, vil her ofte være en masse af fisk som du ikke umiddelbart kan se. Det kan sagtens være, at du ser en ørred springe gentagende gange. Men det er ikke nødvendigvis den samme fisk, men en af mange fisk i en flok. Så måske kan du ikke fange præcist den fisk der springer, men har du mere held til en af de mange andre fisk i flokken. Er der en fisk – er der oftest mange fisk. Hvis du har fundet en af disse flokke, så har du helt sikkert meget nemmere spil. Husk, sådanne flokke af fisk flytter sig hele tiden og de skifter ofte dybden de befinder sig i. Det kan spottes på aktiviteten på overfladen ophører eller flytter sig.

Hot Spot
Hot Spot

Andre hot spots:

Af andre gode steder kan nævnes, det sted hvor nye fisk sættes ud i søen, det er rigtig ofte et rigtig godt sted. Du vil normalt let kunne finde disse steder(spor på græsset, hjulspor, rør tilvand osv). Fiskene vil meget gerne opholde sig i og omkring dette område. Rindende vand eller maskiner til iltning af vandet er også gode områder. Fisk elsker at stå i strømmende vand og vente på foder emner kommer deres vej – dette er næsten sikre spots. Ligeledes hvor der er en bro ud i vandet, store mængder siv eller dybde skrænter tæt ved land, så står her næsten altid fisk.

Forkert og dårligt udstyr

Den hyppigste fejl jeg ser med Put and Take søerne er forkert udstyr. Jeg ser rigtig ofte folk komme med kyststænger eller andre stænger med kastevægte på flere hundrede gram, sådanne stænger passer slet ikke til denne type fiskeri.

En anden fejl er tykke liner, en 0,50 mm line er alt for voldsom og egner sig bedst til havet/kysten. Der er slet ingen grund til at fiske med linetykkelser over 0,12 mm for flet og 0,26 for nylon. Gamle liner er også et problem. Jeg har ofte set folk få en fisk på krogen, hvorefter linen brister, da den er mørnet. En fisk med en krog i maven og line hængende ud af munden og med et flåd efter, vil dø!, og det syntes jeg er synd.

Lad være med at fiske med en kæmpe prop, jeg ser ofte folk fiske med propper på størrelse med ½ liter sodavandsflasker. Fiskene vil øjeblikkeligt registrere modstand fra denne prop og slippe igen. Udstyret skal passe til det du fisker efter.

Kork prop
Kork prop

Vigtigheden af en god krog er undervurderet

Kroge syntes jeg er noget af det mest oversete og ignorere område om du vil. I min verden er det tosset at fiske med udstyr til flere tusinde kroner og så spare pengene på den eneste del, der faktisk er i kontakt med fiskene, nemlig krogen. Jo, man kan få 500 kroge til 75 kroner på eBay og gode kroge koster måske 3 -7 kroner stykket. Kvaliteten på disse dyre kroge er oftest 100 gange bedre og hvor ofte smider man lige en krog væk? Mange vil gerne bruge 150 kroner på at fiske, men ikke 5 kroner på en krog?

Mustad
Mustad

Størrelsen på krogen er også meget vigtig, en kæmpe krog er måske ikke det bedste valg til ørredfiskeri og omvendt, kan krogen også blive så lille, at det nærmest er umuligt at kroge fisken.

Fiskehjul med ingen eller en meget dårlig bremse er også skyld i mange mistede fisk. Bremsen skal være så stram, at du kan give et fornuftigt modhug, men alligevel så løs, at linen ikke brister ved et pludseligt og voldsomt udløb af fisken.


Fleksibilitet:

Skal jeg give et godt råd er det; vær fleksibel. Det er altid godt at tage mere end en stang med sig. Du bør være i stand til at gå rundt og søge omkring søen. Dog bør du også være i stand til at skifte madding og evt. skifte til et andet setup.

Zebco opbevaring af rigs / forfang
Zebco opbevaring af rigs / forfang

Så vælg det du tror på, før din tur til en ny sø meget omhyggeligt. Du bør ikke have mere med dig, end du kan flytte dig rundt om søen.  Det er nok her jeg personligt fejler mest. Jeg har altid enormt meget udstyr med mig, så for mig er det oftest nødvendig at oprette en ”base” hvor det udstyr jeg ikke kan have med rundet om søen kan stå. Er der rigtig langt rundt om søen, så bruger jeg min bil som base. Jeg ville nødigt komme tilbage og opdage det var stjålet.

Ingen variation

Jeg oplever rigtig ofte folk fisker på nøjagtig samme plads og med det hele samme endegrej en hel dag i træk uden at fange noget som helst. Fisker du på bunden og oplever du ingen kontakt efter f.eks. 10 minutter, så skift madding. Virker det stadig ikke skift dybde eller position. Virker det stadig ikke efter 30 minutter så prøv et helt andet Rig eller en helt anden fiskemetode  – prøv noget andet, gør noget!
Fiskeriet skifter meget i løbet af dagen, hvad der virkede om morgenen, virker sandsynligvis ikke til middag. Eksperimenter med farver og størrelse, dybde, indspiningshastighed, lav spinstop  – variation er ofte nøglen til succes.

Mangel på koncentration

For mig er det rigtig vigtigt at hygge og slappe af når jeg er ude og fiske. Men alligevel koncentrere jeg mig når jeg fisker og holder ellers pauser ind i mellem . Når jeg fisker, fisker jeg. Jeg hører ofte folk brokke sig over, det er ikke fisk er i denne møg sø og alligevel har jeg set, at der mindst har været 10 hug på deres flåd – som de ikke har opdaget, fordi der skulle fortælles røverhistorier. Ligeledes mistes mange fisk på for dårlige eller intet modhug, simpelthen fordi folk ikke koncentrere sig om deres fiskeri.

Fisk når du fisker – Hyg når du hygger!

De lokale helte

Næsten hver sø har sin egen lokale helt. Disse lokale helte kommer ofte flere gange om ugen til denne, deres favorit sø. De ved, hvad der virker og hvor de bedste spots er. Disse fyre er ofte meget kommunikative og elsker at underholde om deres bedrifter. Lyt til dem og lær fra dem – de har typisk knækket koden for denne sø.  Nogle gange vil de ikke afsløre deres tricks, stå stil dig så tæt på dem som muligt, naturligvis uden at genere dem, og kopiere hvad de gør. Må fanger du ikke helt så mange fisk som den lokale helt, men du vil øge dine muligheder betragteligt.

Den lokale helt
Den lokale helt

Søg inspiration på Facebook:

Før du besøger en nu sø så lave et indlæg i et af de mange grupper på Facebook. Folk er oftest mere end villige og ofte stolte over, at komme med gode tips og triks til deres lokale fiskevand. Jeg oplever ofte, at folk endda tilbyder deres selvskab når jeg søger gode råd. Det er en fantastisk mulighed for, at få nye bekendtskaber på – samt at få en af de lokale helte med på tur.

Og det sidste gode råd er; Brug et fangstnet. Hvor er det sørgeligt, at se folk miste fisk fordi de forsøger at trække en fisk op af vandet via en  1 meter høj skrænt. Brug dog et fangstnet, så du kan få din fisk sikkert i land. Fisk forsøgt landet på denne måde, der mistes, vil ofte alligevel dø grundet de skader de får ved denne hårdhændede behandling.

Så sørg for at have det rigtige udstyr med og tjek nu efter om linen nu også er god nok og dine kvalitets krogene nu også er skarpe.

 

Del indlægget med dine venner....