Tremarella fiskeri

Hvad er Tremarella fiskeri?

Alle der fisker Put and Take fiskeri ved hvor svært det kan være at få fiskene i tale. Nogle dage kan fisketuren føles helt håbløs og man begynder at tvivle på, om der egentlig er fisk i den pågældende sø. Måske er tiden inde til at prøve noget helt nyt, tænke på en helt ny og anderledes måde – måske er tiden inde til et begynde at fiske Tremarella.

Tremarella stammer fra Italien og betyder noget i retning af ”ryste ryste” – i Danmark har jeg ofte hørt det benævnt Tyskermetoden. Bag dette tilsyneladne nedsættende ord, gemmer sig en uhyre effektiv teknik til at fiske ørreder i put and take søen. Så måske er ordet Tyskermetoden blot et udtryk for jalousi?

Min interesse for Tremarella startede tilbage i 2013 hvor jeg første gang stiftede bekendtskab med denne raffinerede teknik, dette var ved en put and take sø i Søndervig. To Hollanske turister havde besluttet at tømme søen og havde ikke intentioner om, at efterlade noget til os andre. Jeg studerede deres metoder og deres agn meget intens. Vi fiskede begge aktivt, vi fiskede begge med gule/sorte kunstige bi larver og vi fiskede i nogenlunde samme dybde. Desuden stod vi lige ved siden af hinanden og vi havde omtrent samme indspinningshastighed. Den eneste umiddelbare forskel var – de fangede fisk, jeg gjorde ikke.
Da vi havde fisket i nogle timer og de netop landede deres fisk nr. 15 og jeg lænede mig gevaldigt op af en nul tur, ja så måtte jeg overvinde mit ego og gå i dialog med dem.

Til stort set alle fiskekonkurrencer i Italien, Holland og Tyskland, er Tremarella fiskeri den mest benyttede taktik i jagten på første pladsen.

Mit første møde med Tremarella

Heldigvis var det nogle super fine fyre og meget hjælpsomme. De havde godt lagt mærke til mig og havde også bemærket min stigende frustration. Heldigvis besluttede de ikke at gøre mig mere til grin, men faktisk indviede mig i deres hemmelighed, nemlig at de fiskede Tremarella. Først troede jeg bare de fortsatte jeres morskab, indtil de viste mig noget af deres grej, der var plastret til med ordet Tremarella. Jeg fik lov at prøve deres Tremarella stænger og de viste mig hvordan man fiskede Tremarella. I starten var det noget mærkeligt noget, disse lette og meget tynde stænger, hvad var nu det for noget discount skrammel? Men efter 15 minutters tid, begyndte det langsomt at dæmre for mig – det kunne faktisk godt være, at det virkede dette her Tremarella og da den første fik meldte sin ankomst, var jeg overbevist.

Tyskerne gør det, Hollænderne gør det….

Jeg har fornyligt læst i et tysk magasin, at op i mod 70% af alle tyske put and take fiskere, enten aktivt fisker med Tremarella teknikken eller i det mindste kender til denne teknik. I Danmark vil jeg anslå vi ligger på ganske få procent. Især i Tyskland er Tremarella fiskeriet eksploderet de sidste 5-6 år. Det hele startede med nogle rosende artikler i tyske fiskemagasinerne og så tog tyskerne ellers fat og via deres kendte effektivitet voksede det eksplosivt.

Ved Tremarella fiskeri er der fokus på to ting, stangen skal vibrere og der skal spoles ultra langsomt ind. For at kunne lave de rigtige bevægelser er der blevet udviklet nogle helt specielle ekstrem lette og fleksible stænger. Disse stænger er typisk mellem 3,9 meter og op til 4,5 meter lange og vejer ekstremt lidt.

Mange, desværre også forhandlere, prøver at bilde kunderne ind, at man kan fiske Tremarella med en ganske almindelig fiskestang, det er simpelthen noget sludder, du kan fiske noget der minder om, men rigtig Tremarella fiskeri foregår med en rigtig Tremarella stang.

>> Læs mere om stængerne

Hvad er Tremarella fiskeri?

Bag Tremarella teknikken er der to væsentlige ting at lægge mærke til, utrolig langsom indspinning og at stangen bevæges stille og roligt op og ned via en håndledsbevægelse. Denne bevægelse overføres via linen til flådet, der laver en trykbølge ned i vandet og ned til agnen. Agnet får derfor en yderst forførende bevægelse i vandet. Umiddelbart lyder det besværligt, det er det også, men kun i starten. Som det er med alt nyt, så kræver det naturligvis meget øvelse lige i starten, men man hurtigt mester i Tremarella fiskeri. Det vigtigste er blot at skabe den rigtige Tremarella bevægelsen i håndledet, da du ellers hurtigt bliver træt i armen og risikere skader.

Hvorfor virker det?

Dette spørgsmål er der flere svar på, det åbenlyse svar er, at trykbølgerne flådet skaber, minder ørrederne om deres tid i dambruget hvor de blev fodret med foderpiller. Når disse foderpiller smides ud over vandet, så vil der opstå en lignede trykbølge som via Tremarella fiskeriet. Et andet svar er, at ørreder pr. natur er enormt nysgerrige og konstant på jagt efter mad. Når denne trykbølge rammer dem, så vil de øjeblikkelig føle trang til at undersøge dette fænomen. Måske er det derfor jeg ofte oplever, at de går efter flådet og ikke maddingen.

Udstyret til Tremarella fiskeri

Til denne specielle fiske teknik benyttes der specielle teleskop stænger designet til formålet. Disse Tremarella stænger er utrolig lette og vejer typisk omkring 170 gram. Denne lave vægt, er vel at mærke fordelt på en stang der har en længde på mellem 3,9 meter og op til 4,5 meter. Stængerne har ”mid aktion” og der er ingen luksus i form af kork håndtag eller andre bekvemmeligheder, du holder direkte på stangen. Hjulet et lille standard hjul med lav gearing og monteret med en almindelig mono line i tykkelsen 0,16 – 0,20 millimeter. I Tyskland er det tilladt at fiske med levende agn i form af bi-laver eller maddiker, det er ikke tilladt i Danmark, men fiskeri med orm, Trout Bait, Worm-Tails og kunstige bi-laver er også uhyre effektivt.

Det virker!
Jeg købte min første Tremarella stang tilbage i foråret 2013 og via YouTube videoer mv., fik jeg lært mig selv teknikken. I dag knap 1½ år efter, fisker jeg primært Tremarella fiskeri. Forskellen fra den dag jeg startede og til i dag, er nok mest, at jeg i dag har jeg hele 5 stænger stående klar til kamp når jeg besøger put and take søen.
Der er ingen tvivl om Tremarella virker, jeg har utallige gange stået ved en fiskesø og som den eneste fanget fisk.

Hvordan fiskes der Tremarella

Tremarella fiskeri
Tremarella fiskeri

Teknikken er relativ simpel, du placere din pege finger på stangen i fiskeretningen. Din langemand og ringfinger placeres på hver side af hjulet, se billede.

Ved at lave en lille rystebevægelse i håndledet, så vil spilds’en på stangen ryste kraftigt. Det er vigtige du udelukkende bruger dit håndled, bruger du hele armen risikere du skader, samt Tremarella effekten laves forkert. Du vil hurtigt opdage hvor lidt der faktisk skal til, at få din stang spidsen til at bevæge sig kraftigt op og ned.

Jeg plejer at fiske med et udslag på 70-80 cm fra top til bund af stang spidsen, det er jo naturligvis håbløst at se og måle, det er blot fornemmelsen jeg selv har.

Tremarella fiskeri
Tremarella fiskeri

Fisker jeg med rasleflåd (læs testen her) laver jeg lidt mindre bevægelser. Stangen skal holdes i en ca. 30 – 45 graders vinkel på vandet, dette for at få den bedst mulige Tremarella effekt, samt du spotter interessen fra fiskene bedst og hurtigst muligt. Ligeledes ved rigtig kraftige hug, fik fiskene ikke opdage modstanden fra stangen, da den er ekstrem blød. Fisker du med stang spidsen helt nede ved vandet, vil fiskene ved et rigtigt hårdt hug, kunne mærke modstand fra linen og fiskehjulet med det samme.

Tremarellafisker
Tremarellafisker

Hvordan bevæger flåddet sig?

Udfører Tremarella effekten rigtigt, vil dit flåd hoppe og og ned i vandet og skabe trykbølger, som vist på billedet underneden. Er der indbygget rasle effekt i dit flåd, vil dette også lokke fiskene til.

Tremarella fiskeri
Tremarella fiskeri

Så snart jeg har kastet ud og har givet glasset eller blyet tid til at synke lidt ned. Herefter begynder jeg stille og roligt Tremarella bevægelsen, sammen med en meget langsom indspinning.

Så falder hugget

Så snart jeg kan mærke eller se aktivitet ved flåddet, stopper jeg med at ryste og ofte falder hugget her. Sker der ikke noget indenfor ca. 5 sekunder starter jeg igen op med Tremarella effekten og lige så ofte falder hugget her, så vær opmærksom med spinne start. Jeg slår aldrig bøjlen fra på fiskehjulet, er der hug, strækker jeg stangen frem og giver derved fisken lidt line, så snart linen er strammet op, giver jeg modhug og den er oftest kroget. Det er vigtigt bremsen på hjulet er justeret rigtigt, er den for blød, kan du ikke kroge fisken. Er den for hård, risikere du at linen springer ved meget kraftig udløb.

Jo tættere jeg er på land, jo mere sænker jeg stangen og jo mindre svingninger laver jeg. Er flåddet langt ude på søen, kan du lave relativt kraftige Tremarella svingninger. Laver du samme kraftige bevægelser tæt på lang, så hiver du flåddet helt op af vandet hvilket naturligvis ikke er hensigten.

Tremarellafisker - taktik
Tremarellafisker – taktik

Når flådet nærmer sig land, reducere jeg Tremarella effekten og sænker stangen stille og roligt ned mod vandet. Jeg ser rigtig ofte fiskene følge med ind og hugge næsten når jeg løfter maddingen op af vandet, så vær opmærksom.

>> Læs om Tremarella taktikken jeg benytter

Jeg ser ofte folk have stangspidsen ned mod vandet når de Tremarella fisker. Det mener jeg for det første giver forkerte rystelser i stangen, men også ved meget kraftige hug, når du simpelthen ikke at reagere i tide og fiskene mærker modstand. Ved at holde stangen i ca. 45 grader, så er det kun den bløde stangspids fiskene mærker.

>> Læs mere om stængerne

Fiskehjul

Hjulet der bliver brugt er fra de små serier og er på spolet en relativt tynd line. Jeg fisker med en almindelig monofil (nylon) line i tykkelsen 0,16-0,20 mm
>> Læs mere om hjulene

Quantum Accurist
Quantum Accurist

Bly og glas

Der er mange forskellige montage metoder at vælge i mellem. Valget står mellem glaskæder, blykæder, tynde flåd, tykke flåd, lave flåd, høje flåd, dem der kan rasle og dem der ikke kan rasle. I begyndelsen kan det virke totalt uoverskueligt, hvad skal man fiske med?  Hvornår gør man hvad?  Hvordan er opsætningen?

>> Læs mere om Tremarella flåd

>> Læs om bly og glaskæder

(Husk bly ikke er tilladt i Danmark)

Madding

Som madding er det desværre ikke tilladt ret mange steder i Danmark, at fiske med levende maddiker og bi-laver. I stedet kan man med næsten lige så stort change for succes, fiske med Magic Trout Bait, Wormtails eller B-Maggots (kunstige maddiker/bi larver).

Trout bait er flydende, hvilket naturligvis betyder, at det vil søge mod overfladen. Men det går langsomt, det vil meget stille og roligt søge op i vandet, så fisker du f.eks. Tremarella med Bait, så skal du ikke være nervøs for, at det søger for hurtigt op, ligeledes vil vægt belastningen sagtens kunne holde den nede. I sjælende tilfælde, har jeg sat en o,1 – o,2 grams splithagl på mit forfang.

I Aalsbogaard lystfisker sø, hvor jeg ofte fisker, er det tilladt at fiske med levende bi-laver og maddiker.

>> Læs mere om madding

>> Læs om flådene jeg bruger til Tremarella fiskeri 

Del indlægget med dine venner....