Udveksling (Gear) på et fiskehjul

Udveksling (Gear) på et fiskehjul, er et udtryk for hvor hurtigt vi kan spinne ind – eller er det?

For at forklare udveksling, når det gælder for et fiskehjul, er det nødvendigt at forstå det grundlæggende princip for gear-udveksling. En bil gearkasse har en række gear, der dikterer hvor hurtigt drivakslen rotere (hjulene), når der trykkes på speederen, valg af gear bestemmer om vi kører langsomt eller hurtigt.

På et fiskehjul aktiveres hjulets gear, når der drejes håndtaget, jo hurtigere håndtaget drejes, jo hurtigere rotere spolen på hjulet. Her kan vi ikke skifte gear, men har samme udveksling hele tiden.

Teknikken

Når håndtaget på hjulet drejes, sætter der gang i en udveksling inde i fiskehjulet. Gear er meget generaliseret udveksling mellem forskellige størrelser tandhjul. Møder et stort tandhjul et mindre, vil dette  mindre tandhjul naturligvis skulle spinne betydelig hurtigere end det store. Det er grundlæggende denne udveksling, der bestemmer hvor meget line vi trækker ind når vi har roteret håndtaget en omgang.

Udveksling (Gear) på et fiskehjul
Udveksling (Gear) på et fiskehjul

Quantum EXO

På billedet ses Quantum EXO hjulet, tandhjulene og størrelsesforholdet kan tydelig ses.

Udvekslingen står ofte som:

6.8 : 1
5.8 : 1
4.6 : 1

Der er ingen standarder for hvornår et hjul er i kategorien hurtig – og hvornår det er et langsomst indspinnende hjul.

En tommelfinger regel der måske kan bruges er:

> 6 hurtigt indspoling
5-6 mellem
< 5 langsomt indspoling

Den numeriske “gear” på fiskehjul bestemmes af antallet af tænder på hvert tandhjul. Tag det antal tænder på de større tandhjul og dividere det med antallet af tænder på mindre tandhjulet og du får udvekslingen. For eksempel kan en 72 tand hovedtandhjul og en 12 tand tandhjul producerer en 6: 1-forhold.

Altså ved en udveksling på 6:1, rotere spolen 6 gange hver gang du rotere håndtaget en omgang.

Så jo højere det første tal er, jo hurtigere kan du i teorien spinne ind. Nogle fiskeformer kræver du kan spinne ultra langsomt ind, til denne type fiskeri, er det med at vælge et hjul med så lavt et tal som muligt.

Jeg fisker meget Tremarella og Bombarda fiskeri, her kræves der en langsom indspinning. Derfor bruger jeg et lille hjul men en lille spole og en mellem/lav gear udveksling.

Quantum Fire
Quantum Fire

Quantum Fire jeg bruger til Tremarella fiskeri, lille spole og mellem gear udveksling (5,2:1)

Men, man kan jo let blive snydt

Mange bliver snydt, når de fejlagtig tro, at denne udveksling er lig med hvor hurtigt linen bliver lagt på hjulet, det er helt forkert. Gear er udelukkende et udtryk for den mekaniske udveksling der sker inde i hjulet.
I virkeligheden er line oplægshastigheden en faktor bestemt af udvekslingen OG til dels af størrelsen af spolen på hjulet.

Så hvor meget linie indvindes pr omdrejning af håndtaget?

Her er en realistisk sammenligning:

Et hjul med en 4,4: 1 gearudveksling og en 5 cm diameter spole vil indvinde ca. 69 cm af linje pr omdrejning af håndtaget.
En hjul med en 6,2: 1 gearudveksling og en 3 cm diameter spole vil komme mindre end 58 cm af linje pr omdrejning af håndtaget. Hjulet med 6,2:1 forhold vil oftest blive kaldt en højhastigheds-model baseret udelukkende på numerisk gear og hjul med 4,4: 1 forhold ville blive kaldt en langsom model. Men 4.4: 1-hjuls, vil hurtigere få linen lagt på hjulet, end det hjul med den højere udveksling.

Matamatikken

Den matematiske sammenligning af et hjul med 5:1 udveksling og 6,3:1 udveksling.
Her skal vi have fat i den gode gamle PI for at regne omkredsen på spolen ud. Tager vi udgangspunkt i modellen med en 5:1 udveksling og en spole på 3 cm i diameter (aksen i bunden af spolen, ikke den ydre akse), så ser regnestykket sådan ud:
3,14 x 5 x 3 = 47 cm line bliver lagt på spolen efter hver omgang på håndtaget

Havde udvekslingen været 6,3:1 og vi antager spolen er den sammen størrelse, ser det sådan ud:
3,14 x 6,3 x 3 = 59 cm line bliver lagt på spolen efter hver omgang på håndtaget

Altså 12 cm mere pr. omgang håndtaget drejes

Så kombinationen af spole størrelsen og udvekslingen er mål for hastigheden spolen lægges på hjulet på.
Et stort hjul, men en stor spole og en høj udveksling = hurtig line oplæg
Et lille hjul, med en lille spole og en lav udveksling = langsom line oplæg

 

Quantum Motion Surfing
Quantum Motion Surfing

Modellen Motion Surfing, en kanont hjul til fiskeri på kysten. Bemærk den noget kraftigere spole. Gear udvekslingen er 4,9:1 men grundet den kragtigere spole, vil man spinne noget hurtigere ind, end ved af bruge Fire modellen.

 

 

 

 

Relaterede sider:

Del indlægget med dine venner....