Vinterfiskeri

Vinterfiskeri, kulden er over os og dermed de aktive fisk i fiskesøen. Tremarella stængerne kan pakkes væk – nu skal der helt andre metoder i brug for at fange fisk. Selv om de fleste lystfiskere har sat fiskegrejet væk og hellere vil opholde sig foran pejsen. Men der er rent faktisk stadig rigtig gode muligheder for at fange fisk, i de danske fiskesøer – vi kigger lidt på nogle forskellige metoder til vinterfiskeriet.

Begiver man sig i kast med vinterfiskeri, er beklædning noget af det absolut vigtigste. Mange klæder sig på, som de skulle ud og gå en tur, men fiskeriet er oftest stillestående og dette i mange timer, så husk rigeligt med tøj.

Den frosne sø

Selv om søen er frosset til, så er der stadig muligheder for at fange fisk, men pas på – isfiskeri kan være farligt. Normalt anbefales en is tykkelse på 13 cm, men jeg vil klart anbefale at vente til isen er mindst 18 cm tyk. Bemærk, at ikke alle søer tillader isfiskeri, nogle lukker endda helt ned om vinteren. Så undersøg dette hjemmefra, før du tager afsted hjemmefra.

Fiskene står ved bunden

Når vandet er koldt, søger fiskene ned mod bunden af søen, hvor der er lidt varmere. Vinterfiskeri foregår altså primært helt nede ved bunden.  Fiskene er meget passive og derfor skal indspinningen foregår ultra langsomt og gerne med mange spinstop. Fiskene er utrolig sløve og der skal virkelig en lækkerbisken til, før de gider flytte sig efter det. Der er heller ingen grund til, at så alt for tidligt op, fiskene er typisk mest aktive ved middagstid, hvor der er mest varme og solen står højest på himlen.

Hvad skal man så fiske med?

Du kan fiske med mange af de samme ting som om sommeren, der skal bare fiskes på en helt anden måde. Jeg bruger alt fra spinnere til blink, men det mest effektive er dog bundfiskeri med bait om vinteren siger min erfaring mig. Når jeg fisker på bunden, så bruger jeg benytter oftest Magic Trout Bottum Detector fra Quantum, dette er et genial værktøj til at komme helt ned på bunden og finde fiskene.

Magic Trout Bottum Detector

Denne Bottum Detector er ca. 20 cm langt og fås i 6, 8 og 12 gram. Jeg bruger stort set kun 8 og 12 grams versionerne. Bottom Detector er tung i den ene ende og i den anden er der en ring til linen.

Magic Trout Bottomdetector
Magic Trout Bottomdetector

Når Bottum Detector rammer vandet, synker den langsomt ned og stiller sig på bunden. Bunden rammes så blødt, at den ikke synker ned i mudderet eller hvad der må være.

Opsætning Bottum Detector

Selv om det er vinter, er det vigtigt at bruge en fluorocarbon line for at gøre os usynlig for fiskene. Jeg binder altid ca. 2 meter fluorocarbon line i en trepunkt svirvel og binder den anden ende af svirvlet til min hovedline. Jeg trækker en lille gummistopper ca. 1,5 meter ind på forfanget. Herefter trækker jeg min Bottom Detector ind på linen.

Bundfiskeri
Bundfiskeri

Efterfølgende trækker jeg endnu en gummi stopper ind på linen. Fra den sidste gummistopper og til enden på forfanget, har jeg typisk en god meters penge. I enden binder jeg en krog, om vinteren er det typisk en størrelse 8 eller 10. Mellem krogen og Bottum Detectoren kan jeg sætte et par små 0,4 grams splithagl på. Afstanden mellem krogen og splithaglene, afgør hvor langt fra bunden og op du fisker. Typisk fisker jeg 30 – 40 cm over bunden. Men dette kan hele tiden reguleres via splithaglene – Magic Trout Bait som jeg benytter er flydene og vil altid søge op i vandet.

Fiske metode

For at opnå den størst mulige succes med vinterfiskeri, er det vigtigt at man kender den sø man fisker i, hvor er de dybeste huller i bunden af søen? Rammer du et af disse huller, så vil der garanteret være fisk, fiskene er bare ikke nær så mobile i kulden, så der skal ledes lidt mere efter dem. Men finder man en af disse huller, så står fiskene ofte rigtog tæt og der kan landes mange. Der bliver typisk heller ikke sat ret mange fisk ud i vinterperioden.

Fiskes der med Bottum Detectoren, så lad denne synke helt ned på bunden, det tager lidt tid, så fisk med tålmodighed. Når Bottum Detectoren er placeret på bunden, spinnes utrolig langsomt ind lav evt. nogle korte spinstop undervejs. Virker det ikke, prøv at reguler dybden du fisker i og evt. skift til en anden farve Bait, igen vinterfiskeri kræver lidt mere tålmodighed.

Madding

Fiskene er ikke nær så aggressive om vinteren og der skal rigtig meget til, før de gider flytte sig, så om vinteren bruger jeg altid noget større stykker bait på krogen. Jeg tager altid og laver en kugle, før jeg former det på krogen, om sommeren er denne kugle måske 8 – 9 mm i diameter, om vinteren er denne kugle måske 12 – 13 mm i diameter. Formen er den samme – formålet er jo den samme, skabe maksimal opmærksomhed.


Vinterfiskeri med blink og spinner

Når jeg fisker med blink og spinnere om vinteren, bruger jeg altid små og meget lette modeller. Om vinteren er det rigtig vigtig at spinne ultra langsomt ind, fisker du med et smalt og tungt blink, vil den ramme bunden med det samme. Jeg fisker oftest med en sølvfarvet Magic Trout Gambler eller en meget lille Magic Trout UL-Spinner, de er begge super lette og yderst effektive. Fordelen ved Gamleren er desuden, at den kan fiskes både horisontalt og vertikalt, så den kan også bruges fra et hul i isen og ned i søen.

Frostskader

Når jeg tænker frostskader er det fiskene jeg tænker på. Er det rigtig koldt og du først har en fisk over vandet, så få den aflivet med det samme. Det er næste uundgåeligt, at fisken får frostskader øjeblikkeligt efter den er oven vande. Frosten ødelægger øjnene, gælerne og slimlaget efter ganske kort tid. Så lad være med at sætte fiskene ud igen, de overlever ikke.

Relaterede sider:

Del indlægget med dine venner....